Pandemi Döneminde Çocuklar: Teknoloji Kullanımı
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde sosyal bağlantılarımızın sürmesi için teknoloji kullanımı oldukça önemli bir yer tutar. Görüntülü konuşmalar, çok oyunculu çevrimiçi oyunlar, sosyal medya üzerinden yapılan kutlamalar çocukların akranlarıyla ilişkilerini sürdürmeleri için kullanılabilecek faydalı yollar olabilir. Fakat her çocuk çevrimiçi ortamda kendini tehlikelerden koruyacak bilgilere sahip olmayabilir. Dijital platformlarda geçirilen sürenin artmasıyla, çocukların, şiddet içeren öğelere erişim veya siber zorbalığa uğrama riskleri artabilir.
Dijital Platformların Fazla Kullanımı:
Gündelik düzeni bozabilir: Sosyal platformlarda geçirilen uzun süreler ve oyun, çocuğun gündelik hayatını sekteye uğratabilir. Çocuğun uzun süreler sosyal medyada vakit geçirmesi veya çevrimiçi oyunlar oynaması; ders çalışmak, sevdiği aktivitelere zaman ayırmak, ilişkilerini sürdürmek, uyumak , doğru beslenmek gibi ihtiyaçlarını aksatıyorsa hayat düzenine dair tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.
Siber zorbalık: Çocuğun dijital platformda çok fazla zaman geçirmesi “siber zorbalık” dediğimiz bir riski de beraberinde getirmektedir. Sanal platformlarda başkaları (akranlar, yabancılar) tarafından küçük düşürülen veya nefret söylemine maruz kalan çocuklar, kimi zaman bunlardan çok ciddi bir şekilde etkilenebiliyor.
İstismar: Sosyal platformların kullanımı esnasında denetimin olmaması, müstehcen içerikli fotoğraf paylaşımı gibi risklerin artmasına yol açabilir. Ekran süresinin uzaması, çocukların uygunsuz içeriklerle karşılaşmalarına, kendi fotoğraf ve bilgilerini paylaşmalarına sebebiyet verebilir.
Yetişkinler Neler Yapabilir:
Hem içerik hem de zaman açısından ekran kullanımına sınır koymak çocuklar için güçlü bir koruyucu faktör olabilir.
- Kuralları birlikte belirleyin: Çocuklarınızın sosyal mecraları ne zaman, nerede ve ne sıklıkla kullanabilecekleri ile ilgili kuralları onlarla birlikte belirleyin.
- Ekransız yatak odası: Şu andan başlayarak, yatak odasında ekrana izin verilmeyeceğine dair bir kural koyun. Böylece; çocuğunuz cihazlarında daha az, sizinle daha fazla zaman geçirecek ve çocuğunuzun uygunsuz internet içeriğiyle karşılaşma olasılığı azalacak. Yatak odasının “yatak” kelimesiyle başladığını, yani uyumak için bir yer olduğunu unutmayın.
- Örnek olun: Konu ekran zamanı olduğunda ebeveynlerin çocukları için yapabilecekleri en iyi şey onlara örnek olmaktır. Siz zamanınızın çoğunu sosyal medyada geçirirken çocuklarınıza telefonu ellerinden bırakmalarını söylemeniz etkili bir yöntem olmayacaktır.
- Sınır koyun: Çocuğunuza sabah ve akşam belirli saat aralıklarında teknoloji kullanımı için izin verirken günün belirli zaman dilimlerini – örneğin akşam yemeği, yatmadan önce ve uyanmadan sonraki saatleri – “ekransız” dönemler olarak belirleyin.
- Gerçekçi olun: Sosyal medya, özellikle çocuklarda ve gençlerde benlik saygısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Çünkü ekranların arkasına saklanmamıza ve başkalarının sahip olduğumuzu düşünmesini istediğimiz hayatları sunmamıza olanak tanır. Çocuğunuza, onu ve kendi hayatınızı olduğu gibi kabullenici bir tutumla yaklaşın.
- Kapatın ve dinleyin: Çocukların kızgın, sıkılmış veya üzgün hissetmeleri normaldir. Ancak çocuklarınız kötü bir ruh halinde olduklarında ekran başına geçerlerse, bu duygularla doğal bir şekilde baş etmeyi öğrenemeyebilirler. Çocuğunuza bir dahaki sefere kötü bir ruh hali içindeyken bir ekran vermek yerine, konuşarak onu neyin rahatsız ettiğini bulmaya çalışın ve bunu dönüştürmek için yardımcı olun.
- Eşlik edin: Çocuğunuzu izlemenin yanı sıra, çocuğunuzun çevrimiçi etkinliklerine dahil olmak (video izlemek veya video oyunları oynamak) ve bunlara katılmak iyi olabilir. Bu etkinlikleri paylaşmak, sadece ne yaptıklarını takip etmeyi değil, daha da önemlisi, onlarla zaman geçirmeyi, dahil oldukları oyunlara aşina olmayı, çevrimiçi dünyadaki ilgi ve motivasyonlarını anlamayı mümkün kılar.
- Çocuğunuzla evde ekrandan uzak vakit geçirme önerilerimizi görmek için “Evde Bizi Yakınlaştıran Rutinler” paylaşımlarımızı ziyaret edebilirsiniz.
- Dijital platformların fazla kullanımının kalıcı bir sorun haline geldiğini fark ederseniz, bir profesyonele danışmak faydalı olabilir. Unutmayın, yardım istemek normal ve sağlıklı bir davranıştır!
İlgili Yazılar
Muhasebe Hizmeti Danışmanlık Alımı
Muhasebe Hizmeti Danışmanlık Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Art Kit Alımı Şanlıurfa
Art Kit Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Maya Vakfı Merkez Ofis Eğitmen İlanı
Maya Vakfı merkez ofis eğitmen alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Art Kit Alımı
Art Kit Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Araç Kiralama Hizmet Alımı
Araç Kiralama Hizmet Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Süpervizyon ve Özbakım Seansı Hizmet/Mal Alımı
Süpervizyon ve Özbakım Seansı Hizmet/Mal Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
MERKEZ
Akat Mahallesi Öztürk Sokak No:3 34335
Akatlar Beşiktaş İstanbul Türkiye
Tel: +90 (531) 980 72 37 // +90 (212) 351 00 20
Haritada görmek için tıklayın
BALAT ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZİ
Fener Mahallesi Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:24
Balat Fatih İstanbul Türkiye
Tel: +90 (212) 525 25 36
Haritada görmek için tıklayın
E-POSTA
info@mayavakfi.org