Maya Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Mülteciler: İnsani Sorunları Aşmak” adlı panelde mülteci sorunu tartışıldı ve mültecilerin sorunlarına çözüm yolları araştırıldı.

Maya Vakfı bu yıl “Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı” temasıyla 8.’si düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde “Mülteciler: İnsani Sorunları Aşmak” isimli bir panel düzenledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ve Ürdün Senato Başkanı Faisal Al-Fayez’ın da konuşmacılar arasında yer aldığı panelde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Paolo Artini, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoglu, Emergent Telecom Ventures Kurucusu ve CEO’su Mohamed Amersi ve Küresel Sürdürülebilirlik Ağı Kurucusu Raza Jafar katılımcı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Maya Vakfı Kurucu Başkanı Esra Özsüer, “Mülteciler, tüm insanlığın sorunudur. 2011’den bu yana, çok büyük bir insani kriz yaşıyoruz. Bu krizde çocuklar en ağır bedeli ödeyen ve en ağır yükü taşıyan kesim olmaya devam ediyor. Eğitim ve sosyal uyum, travmaların rehabilitasyonuyla başlar. Maya Vakfı olarak onlara uzattığımız el ile ruh sağlığı ve psikososyal gelişimlerine destek olmayı ülkemiz adına sorumluluğumuz olarak görüyoruz” dedi.

Panelin onur konuğu Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya da konuşmasında mülteci sorununun sadece göç alan ülkelerin sorunu olmadığını belirterek;  “Bu sadece mülteci olaylarının yoğun olarak yaşandığı bölgelerin değil, bu mülteci olaylarının yaşandığı ülkelerin komşularının sorunu değil, tüm dünyanın sorunudur.” dedi.

Mülteci sorununun bugün artık küresel boyutta değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, tüm dünyanın çözümler üzerinde kafa yorması gereken, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan mülteci meselesinin en fazla kadınları ve korunmaya muhtaç çocukları etkilediğini söyledi.

Maya Vakfı, Boğaziçi Zirvesi kapsamında, Suriyeli çocuklar için uyguladığı “Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Programı” ile de “İnsani Yardım Ödülü”ne layık görüldü.