fbpx

Şefkat Ormanı’nda Bir Ağaç

UNICEF desteğiyle İstanbul ve Şanlıurfa’da yürüttüğümüz Eğitim Yoluyla Sosyal Uyum Programımız kapsamında 10-14 yaş aralığındaki çocuklarla “Şefkat Ormanı’nda Bir Ağaç Olmak” adlı bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Çocukların farklı renk, cins ve türde canlının bir arada ve huzurla yaşadığı bu Şefkat Ormanı’nda kendilerini bir ağaç olarak hayal edip resmetmelerini istiyoruz.

Haydi, çocukların çizdiği ağaçlardan oluşan bu rengarenk Şefkat Ormanı’na birlikte yolculuk yapalım!
Bu ormanda kendine has özellikleri olan, birbirinden farklı ağaçlar bir arada uyum içinde yaşıyorlar. Bu orman her bir ağacı şefkatle kucaklıyor, onlarla güzelleşiyor! Ormanda kimi ağaç mavi gövdeli, kimi ağacın ise dallarında meyve yerine dilek yetişiyor. Kimisi çalılıklarına girince seni uzak yerlere götürüyor, kimisi küsleri barıştırıp herkesin arkadaş olmasını sağlıyor.

İşte bu ay Şefkat Ormanı’na katılanlar:

“Ben yakın zamanda ablamı kaybettiğim için “Cennet Ağacı”nı ve yanına da ablamı çizdim. Bence o da Şefkat Ormanı’nda yaşıyor.” Neşe, 12 yaşında

“Bizim sınıfımız da Şefkat Ormanı’na benziyor. Hepimiz farklı farklı özelliklere sahibiz ve bir arada kavga olmadan yaşıyoruz.” Ali, 13 yaşında

“Şefkat ormanını bir dünya olarak düşünürsek bizler de ağaçlar gibiyiz. Farklı özelliklerimiz var, farklı renklerdeyiz.” Efe, 12 yaşında

Farklılıklarımızla bir arada yaşamanın önemi üzerine konuştuğumuz etkinliğe başlarken, çocuklara Şefkat Ormanı dediğimizde akıllarında nasıl bir ağaç canlandığını soruyoruz. Bugüne kadar çocuklardan aldığımız yorumlardan iki tanesi:

“Şefkat ormanı, içinde kavganın olmadığı, herkesin bir arada yaşadığı ormana benziyor.”

“İnsanların dışlanmadığı şefkatli bir orman gibi.”

Şefkat Ormanı etkinliğimizde çocuklardan çizdikleri ağaçların gövdelerine veya dallarına güçlü yanlarını yazmalarını istiyoruz. Çocukların güçlü yanlarını fark etmelerini sağlayarak psikolojik dayanıklılıklarını ve başa çıkma becerilerini arttırmalarına yardımcı oluyoruz.

“Güçlü yanlarımın ne olduğunu bu etkinlik sayesinde fark ettim.” Ayşe, 13 yaşında

Çocuklar kendilerini birer ağaç olarak resmettikten sonra güçlü yanlarını, güvendiği kişileri ve ihtiyaç duydukları ortamı düşünmelerini sağlıyoruz. Daha sonra, her biri farklı güçlere, özelliklere ve ihtiyaçlara sahip olsa da sınıflarında sosyal uyumu nasıl sağlayabileceklerini, yani sınıfı bir Şefkat Ormanı’na dönüştürmenin nasıl mümkün olabileceğini hep birlikte tartışıyoruz.

Etkinlik yaptığımız sınıflardan birinde çocuklar uyumsuzluğu kurallara uymamak, sürekli konuşmak, anlaşamamak, konuşurken diğerini dinlememek olarak ifade ederken sosyal uyumu adaletli olmak, hak yememek, saygılı davranmak, açık ve dürüst olmak, empati kurmak, birbirini dinlemek, lakap takmamak, argo ve kötü söz kullanmamak olarak ifade ediyorlar.

Gücünü fark etmek, başkalarına destek olmanın yollarını keşfetmek

İlkokul öğrencileriyle bir sosyal uyum hikayesini okuduğumuz Sannum’un Hikayesi etkinliğinde bu kez öğrencilerin kendilerini Şefkat Ormanı’nda bir canlı olarak hayal etmelerini ve bu canlıların sahip olduğu güçlerle diğerlerine nasıl yardım edebileceğini, onlara nasıl destek olabileceğini konuşuyoruz.

Mehmet, 4. Sınıf öğrencisi

Yukarıdaki çizimi yapan öğrencimiz, kendini bir kedi olarak hayal ediyor ve kedisinin herkesi bir arkadaşa dönüştüren özel gücünün olduğunu ifade ediyor. Resimde bir sandalyeyi nasıl sevimli bir arkadaşa çevirdiğini görebilirsiniz!

İpek, 4. sınıf öğrencisi

Yukarıdaki çizimde görebileceğiniz Saspot ise başka bir öğrencimizin çizdiği, rengarenk yüzgeçlerini aynı zamanda uçmak için bir kanat olarak da kullanabilen hayali bir canlı. Yüzme, uçma ve hızlı koşma yetenekleriyle fantastik bir canlı olan Saspot, bu güçlerini arkadaşlarını tehlikelerden korumak için kullanıyor. Örneğin, ağaçtan düşen bir kediyi anında yakalayabiliyor!

Eğitim Yoluyla Sosyal Uyum Programı Hakkında

Psikolojik travma öğrenme önünde büyük bir engel oluşturuyor ve okul ortamını her çocuk için olumsuz yönde etkiliyor. Eğitim Programlarımız ile psikolojik travmanın öğrenme üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmayı, okul ortamında travmaya duyarlı bir yaklaşım geliştirmeyi ve sosyal uyumu güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

Eğitim Programlarımız altında 2020 yılından bu yana İstanbul ve Şanlıurfa illerinde yürüttüğümüz Eğitim Yoluyla Sosyal Uyum Programı ile okullarda sosyal uyumu desteklemeyi ve akran zorbalığını önlemeyi hedefliyoruz. Program kapsamında akran zorbalığı ve sosyal uyum konusunda okulların ihtiyaçlarını belirliyor ve bu ihtiyaçlara yönelik önleyici adımların oluşturulmasına yardımcı olan saha çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte sosyal uyum ve akran zorbalığı alanında çalışan kurum ve kuruluşları bir araya getirerek deneyim paylaşımı için bir zemin yaratıyor, iyi örneklerin yayılmasına imkân sağlayarak bu alanda yapılacak çalışmaların koordineli olarak ilerlemesine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Program hakkında detaylı bilgi ve zorbalık hakkında çocuklar ile ebeveynlere yönelik hazırladığımız videolara ulaşmak için: https://mayavakfi.org/egitim-programlari/

*Bu yazıdaki çocukların isimleri, özlük haklarını korumak adına değiştirilmiştir.

İlgili Yazılar

MERKEZ
Akat Mahallesi Öztürk Sokak No:3 34335
Akatlar Beşiktaş İstanbul Türkiye
Tel: +90 (531) 980 72 37 // +90 (212) 351 00 20
Haritada görmek için tıklayın

BALAT ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZİ
Fener Mahallesi Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:24
Balat Fatih İstanbul Türkiye
Tel: +90 (212) 525 25 36
Haritada görmek için tıklayın

E-POSTA
info@mayavakfi.org