Pandemi Sürecinde Boşanma ve Çocuk
İçinden geçtiğimiz pandemi süreci, uyum sağlamamız gereken birtakım yeni durumları da beraberinde getirdi. Sosyal izolasyon ve çeşitli kısıtlamalar pek çoğumuzun günlük rutinini değiştirerek evde geçirdiğimiz süreyi arttırdı. Enfekte olma endişesi, ekonomik kaygılar, işe ek olarak evde artan sorumluluklar, çiftler arasında sorumlulukların paylaşılmaması evliliklerde sorunlara sebep olurken, halihazırda var olan ancak göze çarpmayan problemleri de görünür kılmaya başladı. Pandemi sırasında artan aile içi çatışma, boşanma oranlarında da artışa sebep oldu.
Boşanmanın yalnızca eşler arasında yaşanan bir süreçten ziyade çocukların da etkilendiği sarsıcı olaylardan biri olduğu bu dönemde yeniden karşımıza çıktı. Ebeveynlerin evliliklerinin bitmesini nasıl karşıladıkları, boşanmadan sonra hayatlarını ve ilişkilerini nasıl devam ettirdikleri ve çocukları ile nasıl ilişki kurdukları tüm boşanma süreçlerinde olduğu gibi bu dönemde de önemli rol oynadı.
Boşanma Sürecinin Çocuğa Açıklanması
- Sakin bir gün seçilerek, güvenli ve sessiz bir ortamda çocuğa kararı açıklamak uygun olacaktır. Hafta sonu başı, sonrasında çocuğunuzla vakit geçirebilmeniz ve yanında olup onu gözlemleyebilmeniz adına iyi bir seçim olabilir.
- Ebeveynlerin boşanma kararını çocuğa birlikte açıkladığı durumlar ideal olarak görülse de bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Her iki durumda da çocuğunuza, bir süredir beraberliğinizi sürdürebilmek adına elinizden geleni yaptığınızı fakat anlaşamadığınız konular olduğunu, bu sebeple ayrılmaya karar verdiğinizi söyleyebilirsiniz.
- Bunun yetişkinlerin kararı olduğunu, çocuğunuzun yaptığı ve söylediği hiçbir şeyle ilgisi olmadığını önemle vurgulamanız çocuğunuzun kendisini suçlamasına engel olabilir.
- Düzeninizde bazı değişiklikler olacağını, ebeveynlerden birinin artık başka bir evde yaşayacağını, çocuğunuzun onunla görüşmeye devam edeceğini çocuğunuzla açıkça paylaşabilirsiniz. Eğer evden ayrılan ebeveyn uzak bir yere taşınıyorsa bu görüşmelerin nasıl şekilleneceğini çocuğunuza açıklayabilirsiniz, böylece aklındaki soruları azaltabilir ve hissettiği belirsizliği biraz hafifletebilirsiniz.
- “Her zaman senin annen ve baban olarak kalacağız ve her zaman seni aynı şekilde seveceğiz.” cümleleri çocuğunuzun sizinle ilişkisini koruduğunu hissetmesinde ona yardımcı olacaktır.
- Kararın açıklanmasının ardından çocuğunuza onun neler düşündüğünü ve hissettiğini sorabilirsiniz. Yanında olup onu sakince dinlemeniz çocuğunuza duygularının tolere edilebilir olduğunu gösterecektir. Hiçbir şey söylemiyor, bağırıyor ya da ağlıyorsa sakinleşene kadar yanında bekleyebilir, sarılmak isteyip istemediğini sorabilir onunla bir süre kalabilirsiniz, kendini hazır hissettiğinde bu duyguları konuşabilirsiniz.
- “Çok üzülmüş olmalısın.”, “Sanıyorum şu anda çok kızgın hissediyorsun.” gibi duygularını yansıtan cümleler, çocuğunuza onu anladığınızı hissettirecektir.
Çocuklarda Boşanma Tepkileri
- Korku, şaşkınlık ve endişe
- Fiziksel şikayetler (sebepsiz baş ağrısı, karın ağrısı vb.)
- Anneye aşırı düşkünlük
- Gerileme davranışları (parmak emme, bebeksi konuşma vb.)
- Agresif davranışlar
- Anne-babaya karşı değişken duygular
- Karamsarlık ve içe kapanma
- Öfke ve huysuzluk hali
- Akademik başarıda düşüş
- Uyku ve yeme problemleri
- Ebeveynleri bir araya getirme arzusu
Unutmayın! Bu dönemde çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi; kızgın, üzgün, endişeli, geleceğe dair karışık hissedebilir, bunlar doğal duygulardır.
Boşanma tepkileri uzun süreli ve günlük hayatı olumsuz etkileyecek boyuta gelirse mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.
Boşanma Sürecinde Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
- “Ah neler çektim senelerdir annenden/babandan!” gibi cümleler kullanarak çocuklarla dert ortağı gibi ilişki kurmaktan kaçınılmalıdır.
- “Bundan sonra benim hayat arkadaşım sensin.”, “Tüm varlığım sensin.” gibi cümlelerle çocuğa onun taşıyabileceğinden fazla sorumluluklar yüklenilmemelidir.
- “Aynı annen/baban gibi yapıyorsun!”, “Annen/baban öğretiyor değil mi sana bunları!” gibi cümlelerle çocuğu eleştirmekten ve diğer ebeveyni kötülemekten kaçınılmalıdır.
- Çocuğa gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatlerde bulunulmamalıdır.
- Ebeveynler arasında çocuk bir koz ve iletişim aracı olarak kullanılmamalıdır.
- Boşanma öncesinde var olan rutinler ve kurallar her iki ebeveyn tarafından sürdürülmelidir.
- Çocukla olan ilişkinin niteliğini ebeveynin maddi olanakları belirlememeli, çocuğun ihtiyacı olan sevgi, ilgi, şefkat ona hissettirilmeli, ebeveyniyle geçireceği özel zaman sağlanmalıdır.
- Mahkeme kararları, nafaka ve mali konular ile ilgili detaylı bilgiler çocukla paylaşılmamalıdır.
Etkinlik: Evimizde Birtakım Değişiklikler Var
Kızgın Karışık Mutlu Yalnız Üzgün Endişeli
- Boşanma dönemde hayatımızdaki değişiklikler karşısında aklımızda sorular olması ve tüm bu duyguları hissetmemiz çok doğal.
- Sence şu an sen nasıl hissediyorsun?
- Bu hisleri arkadaşlarından, ailenden kimlerle paylaşmak, kimlerle konuşmak istersin? Yanında kimler olsun istersin? Örneğin; evcil hayvanın, sevdiğin oyuncağın.
- Hadi resim zamanı, bu kişileri çizmek ister misin?
Bu kişileri her zaman arayabileceğini, müsait oldukları zamanlarda onlarla konuşabileceğini unutma!
İlgili Yazılar
Muhasebe Hizmeti Danışmanlık Alımı
Muhasebe Hizmeti Danışmanlık Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Art Kit Alımı Şanlıurfa
Art Kit Alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!
Maya Vakfı Merkez Ofis Eğitmen İlanı
Maya Vakfı merkez ofis eğitmen alımı teknik şartname ve tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız!