fbpx

AFET VE ACİL DURUM GÖRÜNTÜLERİNİ SOSYAL MEDYADA NEDEN PAYLAŞMAMALIYIZ?

Sosyal Medya Kullanan Vatandaşlarımıza ve Basın Kuruluşlarına Duyuru!
Ülkemizde meydana gelen depremlerle birlikte tüm ülke olarak derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bu noktada konuya duyarlı herkesin elinden geldiğince yardım etmeye ve farkındalık oluşturmaya çalıştığını görüyoruz. Bunu yaparken de birçok insanın; yakınlarından haber almak, depremin etkilerini yansıtmak veya bölgedeki vatandaşlara yardım toplamak gibi birçok noktada, süreci kolaylaştırmak adına sosyal medyayı kullandığını görüyoruz. Haber akışını sağlarken depremden etkilenen insanların ve yıkılan binaların görsellerini hiçbir filtre uygulamadan paylaşıyor veya paylaşılmış görselleri tekrar kendi hesaplarımızda paylaşıyoruz. Niyetlerimiz iyi olsa da bu kadar büyük bir afeti yaşarken, afete dair görselleri paylaşmak toplum üzerinde nasıl bir etkiye sebep oluyor?
Yaşanan afetlerde durumu doğrudan deneyimleyen kişiler kadar, olaya müdahale eden teknik ve idari personeller, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve konuyu sosyal medyadan takip eden insanlar da dolaylı olarak etkilenmektedir. Bu noktada, toplum bilinci oluşturmak için üzerimize bazı roller düşmektedir. Bu rollerden belki de en kritik olanı, yaşanan afet ve acil durumlarda kişilerin ve yıkılan binaların görsellerini doğrudan paylaşılmaması olacaktır. Peki bu hassasiyeti göstermemiz neden önemlidir?
Görüntülerin kontrolsüz ve doğrudan paylaşılması, bilgi akışını doğru ilerletmeyi engellemesi, toplum ruh sağlığını riske atması, görüntülerde yer alan kişilerin yaşadığı travmayı tetikleme riski ve özel hayatın gizliliği esasına aykırı olduğu için doğru değildir.
Afet sonrasında olayı yaşayan kişiler kadar, bunu izleyen veya sosyal medyadan takip eden insanlar da olaydan etkilenmektedir. Burada gerçekliği kesinleşmemiş bilgilerin yayılması, özellikle de paylaşılan görüntülerin duygusal müziklerle, video düzenlemeleri yapılarak paylaşılması, insanların duygu durumunu daha derinden etkileyebilir ve mevcut bilgi kirliliğinin yayılmasına ortam hazırlayabilir. Bu sağlıksız bilgiler ekipleri yanlış yönlendirerek, zaman kaybına yol açtığı gibi toplumu zıt kutuplara iterek birçok sosyolojik sorunun da altyapısını oluşturabilir.
Afet ya da acil durumda zarar görmüş çocukların görüntülerinin izinsiz ve çocuğun yüzünün ve bedeninin tanınacak şekilde paylaşılması çocuk güvenliğini ve gizliliğini tehlikeye atmaktadır.

Önemli Not:
Afet ya da acil durumda zarar görmüş çocukların görüntülerinin ve bilgilerinin paylaşılması hukuka aykırıdır. Bu durumlarda paylaşılan görüntü ve bilgiler, kişilerin mevcut ve ileriki yaşamlarını etkilediği gibi olaya dışarıdan maruz kalan insanlar üzerinde de travmatik etki bırakabilmektedir. Bu tür paylaşımları mümkün olduğunca yapmamak veya paylaşım yapılması gereken durumlarda düz bir arka plan üzerinde görseldeki kişilerin yüzlerini kapatarak paylaşım yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Ülkemizde ve dünyada ortaya çıkan doğa olayları ve afetler ile giderek daha fazla çocuk küresel iklim değişikliğinin etkisini hissetmeye başlayarak korku ve kaygılar yaşayabiliyor. Hep birlikte eko-anksiyetenin olumsuz etkisini ortadan kaldırabilir, çocuk ve gençler için parlak bir gelecek şekillendirebiliriz.

 

İlgili Yazılar

MERKEZ
Akat Mahallesi Öztürk Sokak No:3 34335
Akatlar Beşiktaş İstanbul Türkiye
Tel: +90 (531) 980 72 37 // +90 (212) 351 00 20
Haritada görmek için tıklayın

BALAT ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZİ
Fener Mahallesi Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:24
Balat Fatih İstanbul Türkiye
Tel: +90 (212) 525 25 36
Haritada görmek için tıklayın

E-POSTA
info@mayavakfi.org