fbpx

Maya Vakfı Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Programı bünyesinde 6-12 yaşları arasındaki Suriyeli çocuklar için gerçekleştirilen Tut Elimi projesinin onuncu ayağı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) desteği ve Uluslararası Tıp Derneği (IMC) ortaklığıyla Sultanbeyli Belediyesi’ne ait Sultanbeyli Mülteci Merkezi’nde gerçekleştirildi.

33 Suriyeli aileyle yapılan ön görüşmeler sonrası 59 çocukla başlayan travma rehabilitasyonu süreci, uygulanan grup terapi seansları ve Okuma Günü’nün ardından yapılan Sosyal Aktivite Günü ile son buldu. 33 aile ile program sonrası gerçekleştirilen görüşmeler ve klinik ekibin saha gözlemleri üzerinden Ocak ayında hazırlanan rapora göre program süresince düzenlenen travmaya yönelik sanat terapi atölyelerine katılan çocukların huzursuzluk, gelecek kaygısı, içe kapanma, ani irkilme, sosyal hayattan uzaklaşma gibi travmaya dayalı problemlerinde belirgin gerilemeler saptandı.

Bunun yanında, katılımcı çocukların sosyal ve iletişim becerileri, okul başarısı, ev içi aile yaşantısı, arkadaş ilişkileri, kendilerini farklı şekillerde işlevsel olarak ifade etme ve yardımlaşma becerileri yönünde olumlu değişimler gözlemlendi. Böylece uygulanmaya başlandığı 2014 yılından itibaren Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Programı bünyesinde Suriyeli çocuklarla yapılan Tut Elimi ve Türkiyeli çocuklarla yapılan Kalp Kalbe projeleriyle toplamda 479 çocuğa ulaşılmış oldu.