fbpx

2021 WISE Zirvesi’nde ödülümüzü aldık

Kurucu Başkanımız Esra Özsüer, Travmaya Duyarlı Okul Programımızla kazandığımız WISE Ödülü’nü, 8 Aralık’ta Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen 2021 WISE Zirvesi’nde aldı.

2016 yılından bu yana İstanbul ve Şanlıurfa’da 12.000’i aşkın öğrenciye ulaşan Travmaya Duyarlı Okul Programımız ile başarılı ve yenilikçi projeleri destekleyen 2021 WISE Ödülü’nün sahibi olduk.

Kurucu Başkanımız Esra Özsüer, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen WISE Küresel Zirvesi’nde ödülü alırken yaptığı konuşmada, çocukların doğal afet, aile kaybı, göç, zorbalık ve daha pek çok sebeple derin psikolojik travmalar yaşadıklarına dikkat çekerek, “Tanıştığım 7-8 yaşındaki çocuklar konuşamayacak kadar şoktaydı. Bu çocuklara seslerini geri vermemiz gerekiyordu. Travmaya Duyarlı Okul Programı sayesinde eğitime destek olduk ve toplulukların iyileşmesine katkıda bulunduk. Eğitimcilerimizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi travmaya duyarlı yaklaşım ve ruh sağlığı alanında güçlendirdik. Hepimiz salgın sebebiyle toplumsal bir travma yaşadık. Biliyoruz ki sıkıntılarımızı paylaşmak toplumlarımızda empatiyi güçlendiriyor ve iyileşmemiz için bize yol gösteriyor. Çocuklara seslerini geri verdiğimizde artık nesillerimiz kayıp olmayacak.” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Travmayı iyileştir, eğitim ve dünyadaki dönüşüme katkıda bulun.”

Bir çocuğun duyulmaması ve görülmemesi de bir travmadır

Klinik Programlar Koordinatörümüz Gizem Konuş da WISE Zirvesi boyunca konuşmacı olarak katıldığı panellerde programımıza ilişkin şu değerlendirmeleri paylaştı: “Travma denilince aklımıza genellikle şiddet, taciz, kayıp geliyor ancak bir çocuğun görülmemesi, duyulmaması da bir erken dönem, çocukluk travmasıdır. Bizler birbirimizi iyileştirmek için buradayız. Hepimiz toplum içindeki etkileşimlerimizle iyileşebiliriz. Travmaya duyarlı yaklaşım bir dönüşümdür, insanı topluma kazandıran bir iyileşmedir. Toplum olarak, olumsuz yaşam deneyimlerimiz için birbirimizde neyin eksik olduğuna odaklanmak yerine, birbirimizin hikayelerini doğru okumaya, görmeye odaklanmalıyız. Öğretmenlerin, ruh sağlığı uzmanlarının ve tüm profesyonellerin ‘travma ve travmaya duyarlı yaklaşım’ hakkında donanımlı hale gelmesi çok önemlidir. Okullarda olduğu gibi, toplumun birçok kurumunda, farklı disiplinlerde ‘travmaya duyarlı yaklaşım’ güçlendirmeliyiz.”

Her yıl milyonlarca çocuk travma yaşıyor

Tüm dünyada çocuklar doğal afet, salgın, göç, aile kaybı, şiddet gibi farklı sebeplerle psikolojik travmaya maruz kalıyor. Bu travmalar, çocukların davranışlarını ve eğitimlerini etkiliyor. Eğer üzerinde durulmazsa, çocukların yaşadıkları psikolojik travma öğrenme önünde büyük bir engel oluşturuyor ve okul ortamını her çocuk için olumsuz yönde etkiliyor.

Eğitim Programlarımız ile travmanın öğrenme üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmaya ve okul ortamında travmaya duyarlı bir yaklaşım geliştirmeye odaklanıyoruz. Eğitim alanında dünya çapındaki en prestijli ödüllerden biri olan 2021 Wise Ödülü’nü almaya hak kazanan Travmaya Duyarlı Okul Programımızı T.C. Millî Eğitim Bakanlığı protokolüyle 2016 yılından bu yana İstanbul ve Şanlıurfa’da yürütüyoruz. Bugüne kadar programımızdan 12.649 çocuk, 2.740 öğretmen ve 706 bakım veren faydalandı.

 

İlgili Yazılar

MERKEZ
Akat Mahallesi Öztürk Sokak No:3 34335
Akatlar Beşiktaş İstanbul Türkiye
Tel: +90 (531) 980 72 37 // +90 (212) 351 00 20
Haritada görmek için tıklayın

BALAT ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZİ
Fener Mahallesi Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:24
Balat Fatih İstanbul Türkiye
Tel: +90 (212) 525 25 36
Haritada görmek için tıklayın

E-POSTA
info@mayavakfi.org