Ekran içermeyen en iyi aktiviteleri çocuklar için derledik; bir sürü süslü, pahalı malzeme satın almanıza gerek ve karmaşık bir kuruluma ihtiyacınız yok! Sadece evinizde var olan malzemelere göz atmanız yeterli. Muhtemelen çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilmek için ihtiyacınız olan tüm malzemelere zaten sahipsiniz. Bu rehber, önümüzdeki birkaç hafta içinde çocuklarınızın eksik kalacağı matematik, okuma-yazma, bilim ve sosyal bilgiler becerileri ve kavramlarına yönelik hayal gücünü, yaratıcılığı ve problem çözmeyi teşvik edecektir. Evinizde bulabileceğiniz malzemeler ile yapabileceğiniz bu etkinlikler, çocuklar için yaratıcı bir sanat projesi olmasının ötesinde kesme, boyama ve renklendirme gibi ince motor becerilerini de geliştirmek için çok önemli. İhtiyacınız olan malzemeleri ve adım adım aktivite detaylarını sizinle aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
1. Evde Ay Kumu
Bu oyun hem yaratıcı hem de evde her an elinizin altında bulunan malzemelerden oluşuyor!
Gerekli Malzemeler:
– 4 su bardağı un
– 1 çay bardağı bebe yağı veya herhangi bir sıvıyağ
– Toz gıda boyası (gıda boyası kullanmanız şart değil, evde yoksa sorun değil, renksiz olsun)
Hazırlanışı:
– Unu geniş bir kaba koyun.
– Üzerine 1 çay kaşığı gıda boyasını serpin.
– Gıda boyalarının üzerine yağı ilave edin ve karıştırın.
– Kıvamını şekil verilecek nemliliğe ulaştığında kumunuz hazır demektir.
– Evdeki geniş, derin bir kap ya da yere serebileceğiniz bir örtü kullanım alanı olarak seçilebilir. Eğer kapalı bir kapta muhafaza ederseniz kum kurumaz, bir sonraki oyunda da kullanabilirsiniz.
– Ay kumunu gıda boyalarıyla oynayacağınız oyunun türüne göre renklendirirseniz daha etkileyici bir kurgu oluşturursunuz. Örneğin; bir uzay oyununda gri kuma biraz sim dökerseniz parıl parıl parlayan bir uzay elde edebilirsiniz. Evde bulunan kurabiye kalıplarından veya yazın kumsalda kullandığı kum oyuncaklarından da faydalanabilirsiniz. Bunlarla birçok şekil elde edersiniz. Şekil verilecek nemlilikte kalması yeterlidir.
2. Evde Bowling
Gerekli Malzemeler:
– 5-6 adet yarım litrelik su şişesi
– Bir adet top
5-6 adet yarım litrelik su şişesini alın ve hepsini yarısına kadar suyla doldurun. Bir top ile bunları, uzaktan topu yuvarlayarak devirmeye çalışın. Su şişeleri labut olmuş olur, siz de bowling turnuvası yapıyor olursunuz.
3. Şişe Marakas
Gerekli Malzemeler:
– 2 adet plastik şişe
– Küçük çakıl taşları, fasulye ve pirinç taneleri
– Kâğıt bant
– Renkli boya kalemleri
Plastik şişeleri yıkayıp kurutun. Çocuğunuzun plastik şişeyi kendi seçtiği malzemeler ile doldurmasına izin verin. Bu seçimi yaparken çakıl taşlarının, fasulye ve pirinç tanelerinin marakas içinde oluşturacağı seslerle ilgili konuşun. Şişenin kapağını kapatın ve çocuğunuzun kağıt bant ile şişeyi kaplamasına ve şişenin üstünü istediği şekilde süslemesine izin verin.
4. Tuvalet Kâğıdı Rulosundan Marakas
Geri dönüşüm malzemeleri kullanarak basit ve eğlenceli bir müzik aleti yapmak mümkün!
Gerekli Malzemeler:
– Tuvalet kağıdı rulosu
– Renkli kağıt
– Yapıştırıcı
– Kalem
– Kuru makarna, fasulye, mercimek veya pirinç
Tuvalet kağıdı rulosunu renkli kağıda yerleştirin. Rulonun boyutlarını kağıda çizmek için kalem kullanın. Çocuğunuzun kağıdın uzun bölümlerini çizgilerinizle kesmesine izin verin. Renkli kağıdı tuvalet kağıdına yapıştırın. Çocuğunuzu eğlenceli şekiller, desenler ve diğer renkli kağıt tabakalardan süslemeler yapması, saçaklar çizmesi ve kesmesi için teşvik edin. Ona ev yapımı marakas için renkli kağıttan “kapaklar” yapmasına yardımcı olun. Kapaklar rulo deliklerinden biraz daha büyük olmalıdır. Kağıt rulosunun bir ucuna az miktarda tutkal koyun. Kapaklardan bir tanesini tutkallayın ve kısa bir süre kurutun. Çocuğunuzun kağıt rulonun içine bir iki avuç fasulye, makarna veya pirinç koymasına izin verin. Tutkalladığınız diğer kapakla da kağıdın diğer ucunu kapatın. Marakası kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra çocuğunuz onu sallayarak seslerin tadını çıkarabilir!
5. Aile Zinciri
Yazı yazmayı teşvik eden yaratıcı bir etkinlik!
Gerekli Malzemeler:
– Rengarenk fon kartonu
– Cetvel
– Makas
– Renkli kalem, ispirtolu kalem
– Yapıştırıcı
– Mandal
Bir cetvel ve kalem ile şerit çizilir. Şeridin üzerine aile üyelerinin ve akrabaların ismi yazılır. Şerit diğer şeritten geçirilir ve yapıştırılır. Mandal ile bir ipe asılır ve yapıştırıcının kuruması beklenir. Aile zincirinin uzunluğu hakkında çocuk karar verir. Bu aktivite evde aile fertlerinin isimlerini kullanarak “ailem” başlığı altında da yapılabilir.
6. Atık Kâğıttan Yapılmış Bardak Altlıkları
Kâğıt dışında belki de hiçbir materyal bu kadar kolay ve çok çeşitli geri dönüştürülemez! Bu nedenle kullanılmış kağıtları her zaman çöplerden ayırın. Özellikle üzerine yazı yazılmış, boyama yapılmış kağıtlar, gazeteler, dergiler renkli içerikleri ile oluşturacağınız bir bardak altlığı ya da çerçeve için zengin bir materyal olabilir.
7. Bir Başka Boyama! 
Baloncuklu naylonlarla ya da mutfaktaki patates, dolmalık biber ile boyama yapıp normal kağıt ya da evde bulunan kese kağıtları üzerinde yeteneklerini göstermelerini sağlayın. Eski bir t-shirtünüzün üzerine desenler yaratarak yeni bir t-shirt tasarlayabilirsiniz. Çocuklar ayaklarına baloncuklu naylonları bağlayıp beyaz bir zeminde yürüyerek de eğlenebilirler!
8. Tuvalet Kâğıdı ya da Havlu Kâğıdı Kalmış mı?
Evinizde kullandığınız tuvalet kağıtları ve kâğıt havlular bittiğinde kalan karton ruloları saklayın. Tüpleri varsa renkli bantlarla duvara bantlayın ve oluşturduğunuz labirent düzeninden ponponları, küçük topları yuvarlayın.
9. Ne Resmi Çiziyorum?
Bir kâğıt üzerine herhangi bir nesne çizmeye başlayın; bir arabanın ön tamponu veya arka tekeri, bir evin dış merdivenleri, bir ağacın küçük bir filizi, bir çiçeğin sapı, bir masanın çekmecesi gibi. Çizmeye henüz başladığımız resmin ne olduğunu çocuğunuza sorun. Doğru cevabı alana kadar da çizmeye devam edin. Ayrıca, resmi onun tamamlamasını veya resimle ilgili bir öykü yaratmasını isteyebilirsiniz.
10. Oyuncakları Yıkamak için Harika Bir Zaman!
Çocuklarınızın plastik oyuncaklarını yıkamasına izin verin. Yırtılmayan kabarcıklar, süngerler, havlular ve diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.
11. Sabah Ritüeli: Yaratıcı Okuma!
Çocuklar doğal hikâye anlatıcılarıdır. Oynadıkları sırada paylaştıkları hikayelere ne kadar ayrıntı ve hayal gücü koyduklarını hiç fark ettiniz mi? Günlük rutini bunun üzerine kurgulayalım ve güne bazı okuma yazma becerilerini dahil edelim. Yaratıcı okuma, okuyucu odaklı, metin odaklı, görsel odaklı bileşenlerle okumayı diyalog eşliğinde sorarak, sorgulayarak, yaşayarak, hikâyeyi deneysel biçimde deneyimlemelerini sağlar. Yaratıcı okuma, okumanın kendi serüvenini kavrama, metnin ardını görme, çocuğun kendi yaşantısındaki karşılığını bulma gibi birçok kazanıma işaret eden adımlara sahip bir bilişsel aktivitedir.
Güne kitaplarla başlayın!
Kitaplar genellikle yatmadan önce hafızaya kaydedilir ve güzel, kaliteli bir uykunun hazırlayıcısıdır. Sabahları ise bolca vaktimizin olduğu bu günlerde, kalkmadan biraz keyif zamanları yaratıp bazı favori hikayeler için kıvrılıp eğlenceli aile zamanlarından (tatilde, dondurma alırken, bayram ziyaretlerinde) fotoğraflar arasında gezinebilir ve hafızanızdaki bu anların hikayesini yeniden oluşturabilirsiniz.
12. Deney Zamanı!
Çocuklara virüslerin nerelerde saklandığı ve hangi mekanlarda virüslerin daha hızlı çoğaldığını gösteren deneyler yapabilirsiniz. Örnek olarak verilen aşağıdaki deneyden yola çıkarak, virüslerin üremesinde temasın ne kadar büyük rol oynadığını çocuğunuza açıklayabilir; bu süreçte temastan mümkün olduğunca kaçınmamız gerektiğini çocuğunuza anlatabilirsiniz.
Patates Deneyi
Gerekli malzemeler:
- Patates
- Eldiven
- Bıçak
- Dört adet kilitli naylon poşet
- Yapışkan bant
- Keçeli kalem
- Ellerinizi yıkayın, eldivenlerinizi giyin ve patatesi dört eşit parçaya bölün.
- İlk patates parçasını eldiven geçirdiğiniz elinizle alarak kilitli poşetin içine koyup hava almayacak şekilde kapatın. Bunun üzerine bu poşetin üzerine “kontrol” yazın.
- İkinci patates parçasını evdeki bir tezgâhın üzerine ya lavabonun içine ya da yere sürdükten sonra kilitli poşete koyup poşetin ağzını kapatın. Poşetin üzerine patates hangi yüzeye temas ettiyse bunu yazın.
- Üçüncü parçayı da evdeki bir saksının içindeki toprağa sürtün ve poşetin üzerine aynı şekilde not düşün.
- Son parçayı da çıplak ellerinizde sabunmuş gibi döndürdükten sonra kilitli poşete koyup üzerine “ellerle temas edilen patates” yazın.
- Bu dört poşeti bir hafta boyunca oda sıcaklığında ve karanlık bir mekânda bekletin. Bir haftanın sonunda poşetin içindeki patatesleri inceleyin. (Patatesleri poşetin içerisinden çıkarmayın ve patatesleri ellemeyin).
- Bir haftanın sonunda, tüm poşetlerde siyah, yeşil veya beyaz leke gibi birtakım değişiklikler göreceksiniz. Ancak en az değişikliğin eldiven ile kontrol poşetinin içine koyduğunuz patatesin üzerinde olduğunu gözlemleyebilirsiniz! En büyük değişikliğin ise elinizde tuttuğunuz, toprağa ve lavabonun içine sürttüğünüz patateste olacağını göreceksiniz. Çünkü patates temas ettiği bu yüzeylerden tüm virüsleri kendine doğru çeker; ancak yüzeye en az temas eden patateste çok az miktarda virüs bulunur.
Bağış Yap
Gönüllü Ol
MERKEZ
Akat Mahallesi Öztürk Sokak No:3 34335
Akatlar Beşiktaş İstanbul Türkiye
Tel: +90 (531) 980 72 37 // +90 (212) 351 00 20
BALAT ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZİ
Fener Mahallesi Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:24
Balat Fatih İstanbul Türkiye
Tel: +90 (212) 525 25 36
E-POSTA
info@mayavakfi.org
