fbpx

Tohumun Hikâyesi: Doğanın iyileştirici gücü ve iklim değişikliğine yönelik kaygılar

Kurulduğumuz günden beri, travma odaklı ruh sağlığı ve psikososyal destek çalışmalarımızda sanatın ve doğanın iyileştirici gücünden yararlanıyoruz. Yaratıcı sanat terapisi ve doğa terapileri ile çocukların iyilik halini destekliyor, stresli yaşam deneyimleriyle başa çıkma becerilerini ve sosyal etkileşimlerini arttırmaya yardımcı oluyoruz.

Salgın başlamadan hemen önce, 2020 yılında Balat Çocuk ve Gençlik Merkezimizin bahçesini çocuklar için sürdürülebilir yaşam ve ekoloji konularında bir öğrenme, deneyimleme alanına dönüştürdük. Ekoterapiyi, Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Programımızda kullandığımız bir yöntem haline getirdik.

Peki ekoterapi ya da diğer adıyla doğa terapisi nedir? İnsanların çevreleriyle ve doğa ile derin bağları olduğu fikrine dayanan terapötik bir yaklaşımdır. Bu yaklaşıma göre yaşam ancak doğa ile bir bütün halinde var olabilir. Kişinin doğa ile bağlantısını besleyememesi, mutluluğunu ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ekoterapi, halen gelişmekte olan bir alan olsa da doğada vakit geçirmenin ruhsal sağlık üzerindeki olumlu etkileri konusunda önemli araştırmalar mevcuttur.

2016 yılından bu yana İstanbul ve Şanlıurfa’da uyguladığımız Eğitim Programlarımızdan Travmaya Duyarlı Okul Programı kapsamında, çocuklarla “Tohumun Hikâyesi” adlı bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Her çocuğa bir tohum verip o tohumdan yetişecek özel bir ağaç hayal etmelerini istiyoruz. Çocukların problem çözme becerilerini geliştirmeyi amaçladığımız bu etkinlikte, hayal ettiğimiz bu ağacın ormanda nerede ve hangi hayvanlarla birlikte yaşadığını, bir tehlike anında ağacı ve ormanı nasıl koruyabileceğimizi konuşuyoruz.

Afet ve Acil Durum Programımız kapsamında doğayla ilişkimizi hatırlatmak, doğa olayları hakkında farkındalık yaratmak, psikolojik olarak hazırlıklı olmak için çocuklar ve yetişkinlerle Balat Çocuk ve Gençlik Merkezimizde ve afet bölgelerinde sanat terapisi temelli psikososyal destek çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz.

Kapasite geliştirme oturumlarımızla ruh sağlığı çalışanlarına afet ve acil durumlarda psikososyal destek, psikolojik iyileşme becerileri, kayıp ve yas, ikincil travma ve öz bakım konularında atölye ve eğitimler düzenliyoruz.

Son zamanlarda yaşadığımız doğa olayları ve afetler, fiziksel zararın yanı sıra hepimizi psikolojik olarak da etkiliyor. Özellikle çocuklarda ve gençlerde geleceğe yönelik umutsuzluk, kızgınlık ve hayal kırıklığı ve eko-anksiyete yaşanabiliyor.

Eko-anksiyete nedir? İklim krizine bağlı olarak doğada meydana gelen olumsuz değişiklikler ile ilgili kişilerin yaşadığı kronik ve şiddetli kaygı durumudur. Değişen iklim şartları ve buna bağlı olarak dünyada yaşanan doğa olayları ruh sağlığı üzerinde çeşitli etkiler bırakabilir. Depresyon, saldırganlık, çaresizlik, duyguları düzenlemede zorluk gibi durumlar bu etkilere örnek olarak gösterilebilir.

Çocuklar kaygı, korku, endişe gibi duygular ya da güvenlik endişeleri yaşayabilirler. Böyle zamanlarda çocuklara destekleyici ortamlar ve kendilerini ifade edebilecekleri alanlar yaratabilir, sordukları sorulara yaşlarına uygun bir dilde doğru yanıtlar verebilirsiniz.

Çocuklarda Eko-anksiyete ve Bakım Verenlere Öneriler başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.

Afetlerden etkilenen çocuklar için aktivite önerisi:

Yangına direkt veya dolaylı yoldan maruz kalan çocukların kendilerini koruyabilmeleri için stres tepkileri göstermeleri doğaldır. Stresin düzenlenebilmesi için kullanabilecek en işlevsel yollardan biri nefes egzersizleridir. Çocukların nefes alışverişlerini keyifli yollarla düzenlemelerini sağlayarak streslerini yönetmelerine destek olabilirsiniz.

En sevdiğin çiçeği düşün, onun kokusunu iyice alabilmek için kocaman bir nefes al.
Nefesini verirken ise en sevdiğin pastanın üstünde yanan bir mum hayal et ve bu mumu söndürmek için güçlüce nefes ver. İçindeki tüm nefesi boşalt ya da en sevdiğin balonu düşün. Derin bir nefes alarak şu anda seni rahatsız eden her şeyi bu balonun içine üfle ve gökyüzüne uçur.”

Ülkemizde ve dünyada ortaya çıkan doğa olayları ve afetler ile giderek daha fazla çocuk küresel iklim değişikliğinin etkisini hissetmeye başlayarak korku ve kaygılar yaşayabiliyor. Hep birlikte eko-anksiyetenin olumsuz etkisini ortadan kaldırabilir, çocuk ve gençler için parlak bir gelecek şekillendirebiliriz.

 

İlgili Yazılar

MERKEZ
Akat Mahallesi Öztürk Sokak No:3 34335
Akatlar Beşiktaş İstanbul Türkiye
Tel: +90 (531) 980 72 37 // +90 (212) 351 00 20
Haritada görmek için tıklayın

BALAT ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZİ
Fener Mahallesi Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:24
Balat Fatih İstanbul Türkiye
Tel: +90 (212) 525 25 36
Haritada görmek için tıklayın

E-POSTA
info@mayavakfi.org